Felhívás 2016

2016-01-26 02:48:06

Hír vezető képe

Zum Erika: zumerika@gmail.com, 0630/3171480Zum Erika: zumerika@gmail.com, 0630/3171480

XXVII. ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ

FELHÍVÁS 2016. 

Hírek, információk:

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület elmúlt két évében folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a legnagyobb rendezvénysorozatunk az ODT biztos szakmai és anyagi alapokon valósulhasson meg. Idén két nagy pályázatot nyújtottunk be kifejezetten a fesztiválok megvalósítására. Sajnos az NEA pályázatunk sikertelenül zárt, az NKA pályázatunk viszont sikeres volt, így lehetőséget kaptunk ismét egy jó országos találkozó összehozásához. Jelenleg több fronton zajlik a forrásteremtés. Reménykedünk benne, hogy sikerül a vállakozói szektort, vagy akár az államot bevonni az anyagi terhek viselésébe. Arra kérünk benneteket is, hogy Régiós szinten, ha van lehetőségetek, segítsétek az ODE helyi rendezvényének megvalósítását kapcsolati tőkétekkel, vagy egyéb lehetőségeitekkel. Hiszen közös célunk, hogy a fiatalok idén is, élményekben gazdag fesztiválokon vehessenek részt.Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2016. május 22.én vasárnap éves Küldöttgyűlésünkre is, ahol tisztújításra és fontos szakmai döntésekre kerül majd sor. Kííváncsiak vagyunk a véleményetekre, és szívesen fogadunk minden segítséget. Nagy előrelépést jelent, hogy 2016-ban két Országos Fesztiválunk lesz, hiszen az eddig októberben megrendezett GLOBE fesztivál szervezői is szeretnének csatlakozni az országos találkozók sorához, így 2016-ban nem csak Kaposvárra, hanem Szolnokra is eljuthatnak a csoportok, így a továbbjutók száma is majdnem duplázódik. A felhívással egy időben két pályázatot is meghírdettünk, egyet nemzetközi színjátszótábor támakörben, egyet pedig drámaírás témakörben. Kérünk titeket, hogy a fiataloknak jutassátok el a pályázatok hírét és segítsétek őket a felkészülésben. Még mindig kutatunk olyan aktív önkéntesek után, akik vállalnák, hogy Regionális Küldöttként részt vesznek az ODE éves küldöttgyűlésén és élnek szavazati jogukkal. Továbbá információkkal látják el az ODE-t a régióban zajló színjátszó eseményekről, programokról.A választmány egy közvéleménykutatást tett közzé, a minősítsi rendszerről, melynek eredményét komolyan vettük és idén visszaállítjuk az Arany-Ezüst-Bronz és Különdíj rendszerét. 4 lehetőség közül választhattak akik a kérdőívet kitöltötték: "A verzió" A zsűri annyi arany, ezüst és bronz minősítést oszt ki, amennyit jónak lát. "B verzió" A zsűri csupán 1 aranyat, 2 ezüstöt és 3 bronz minősítést oszthat. „Diploma” A tavaly elindított módszer és az „Egyik sem” lehetőség volt a 4. Az eredmények pedig: 44% "A verzió", 35% "B verzió", 16% Diploma, 3% Egyik sem.
 
FELHÍVÁS 2016.
Az Országos Diákszínjátszó Egyesület ismét meghirdeti a magyarországi és határon túli magyar nyelvű diákszínjátszó csoportok felmenő rendszerű találkozóját. Várjuk minden olyan csoport nevezését, melynek tagjai 13–21 év közötti középiskolás tanulók. A csoport létszámának maximum 10%-a lehet 21 év fölötti játszó. A specilis igényeket kérjük jelezzék az ODE választmányának e-mailben. Az Országos Diákszínjátszó Találkozóra műfaji és tematikai megkötés nélkül nevezhetőek előadások, kivéve a musical, rockopera, operett műfajhoz tartozó produkciókat, mivel ezeknek saját fesztiváljuk van (Scherzo Fesztivál). A nevezett előadások ajánlott műsorideje 45–50 perc. Nem nevezhetőek azok az előadások, amelyek az utóbbi 3 év találkozóinak országos döntőjében szerepeltek. Az előadások pontos hosszát, a találkozó szervezői a fesztivál előtt ismét megkérdezik, hogy pontos adataik legyenek a műsorfüzet összeállításához. 
 
A FESZTIVÁLRÓL
Az első lépcsőt továbbra is a regionális találkozók (RDT) képezik. Ennek a találkozónak az elsődleges célja, egymás produkcióinak megtekintése; a zsűrivel és a többi csoporttal történő szakmai beszélgetés, egyeztetés; országos minőségű Arany, Ezüst illetve Bronz minősítések, Emléklapok és Különdíjak kiosztása. Ezután következik az országos találkozó (ODT), melyre a zsűri ajánlása alapján kerülnek meghívásra a csoportok. A találkozó célja az ismerkedés és a tapasztalatcsere. Az országos találkozókon nem lesz zsűri, egy színházi szakember moderálja majd a csoportok közti szakmai beszélgetéseket. Nagy figyelmet fogunk fordítani arra, hogy a versenyhelyzet háttérbe kerüljön, és az országos találkozó tényleg egy szakmai ötletvásárrá és kapcsolattartási ponttá váljék. Az ODT-n is lesznek oklevelek. Az országos találkozóra a zsűri ajánlásai, a létszám és az anyagi lehetőségek szerint fog az ODE csoportokat meghívni hivatalos levélben, miután az ország összes regionális találkozója lezárult.
 
MINŐSÍTÉS
A Regionális fesztiválokon a zsűri Arany – Ezüst – Bronz és Különdíj, Emléklap Okleveleket ad át. A kiadott oklevelek száma nincs korlátozva, így az is előfordulhat, hogy sokan kapnak Arany minősítést, és az is, hogy senki. A zsűrinek az ODE eljuttatja a javasolt értékelési szempontrendszert, melyről a zsűrinél is lehet majd érdeklődni. A jelentkező csoportok a működési helyükhöz legközelebb eső regionális fesztiválon indulhatnak. Speciális esetben kérvényezhető másik helyszín az ODE választmányánál e-mailben. A fellépés pontos helyét és időpontját az ODE jelöli meg. A hiányos vagy későn beérkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni.
A regionális találkozókon való részvétel, az ODT-re való eljutás feltétele.
 
JELENTKEZÉS
 
- az online jelentkezési lap kitöltése:
https://docs.google.com/forms/d/1_4jnaw04FwoC0SVt1rZ21oPIREAruzOdyfo78atQ17E/vie
wform?key=0An3HJwIFFaMQdHgyMTdWeVg0Y3FyaUwwc1FmdVE1VUE#gid=1
 
TAGDÍJ
- Az egyéni tagsági díj 800 Ft egy évre. A fellépő csoport tagjának tekintjük a kísérőket (csoportvezetőket, technikai segítőket) is, így a tagdíj befizetésének kötelezettsége rájuk is vonatkozik. Ezzel megszüntethető az eddig fennálló aránytalanság a kis, ill. nagy létszámú csoportok befizetései között. Az egyéni tagdíjat abban az esetben is csak egyszer kell rendezni, ha az adott játszó több előadásban is szerepel. Bankszámla: OTP Bank Nyrt. 11708001-20399498. A közlemény rovatban kérjük egyértelműen feltüntetni a tag, vagy a csoport nevét és a 
csoport pontos létszámát, beleértve a kísérőket is.Az egyesület minden esetben számlát állít ki a tagdíj befizetésről, ezért kérjük, hogy ha nincs is szükség a számlára, akkor is szíveskedjenek kitölteni a számlázási információkat a jelentkezésnél. 
 
Várjuk a Regionális Találkozókra azokat a szakembereket, akik a helyi zsűrizésben szívesen részt vennének, vagy ellátogatnának egy másik régióba, hogy ott alkossanak szakmai véleményt. Feltétel, a helyi színjátszó műhely ismerete, drámában jártasság, az adott személy nem indít ebben az évben előadást ODE fesztiválon. A jelöléseket az odeposta@gmail.com címre várjuk!
 
A kiírásban szereplő feltételeket figyelmen kívül hagyó előadások automatikusan kizárásra kerülnek, azaz átcsoportsítjuk őket az Off programok közé. Az esetleges problémákat az adott fesztivál befejezése után 3 napon belül bárki írásban jelezheti az ODE választmányának.
 
A jelentkezés és a tagdíj befizetésének határideje: 2016. február 20. 24:00
 

RDT-k (Regionális Diákszínjátszó Találkozó)

1. Dél-Alföld: Kecskemét, 2016. március 18-19. péntek- szombat, Hírös Agóra

Zum Erika: zumerika@gmail.com, 0630/3171480
2. Nyugat-Dunántúl: 2016. márc. 18-19. péntek-szombat, Gyermekek Háza Győr

Bojkovszky Zsolt: zsolt.bojkovszky@gmail.com 0630/3617678 
3. Dél-Dunántúl: Csurgó, Művelődési ház, 2016. április 1-2-3. péntek-szombat-vasárnap

Ákli Krisztián: aklik@freemail.hu 0670/3699827
4. Észak-Alföld: Debrecen: 2016. március 24. csütörtök. Nyíregyháza: 2016. április 10. vasárnap

 Gólya Ágnes: golyagnes@gmail.com 0620/4890190
5. Közép-Magyarország: Budapest, 2016. március 30 – április 2. szerdától-szombatig, Vörösmarty Gimn. és Nemes Nagy Ágnes Humán SZKI.

Eck Attila: atis.eck@gmail.com 0630/6568048
6. Észak-Magyarország: Miskolc, 2016. április 12.. kedd, Miskolci Nemzeti Színház

Eisner Éva: 0630/2398977 ludent@chello.hu
7. Közép-Dunántúl: Dunaújváros, 2016. április 8. péntek, Művelődési Központ

Pisch Anikó: pischaniko@gmail.com 0620/2170926

 

ODT-k (Országos Diákszínjátszó Találkozó)

2016. április 15-16-17. Püspökladány, Művelődési ház
2016. április 23-24. Szolnok Aba-Novák Agóra

 
Az ODT-n való részvételi díj 2.500 Ft/fő
 
E-mail: odeposta@gmail.com
Tel.: +36 30 646 04 77
Facebook: www.facebook.com/odeoldal
 
Jó munkát kívánunk mindenkinek!
Az Országos Diákszínjátszó Egyesület választmánya.
Kelt.: Kecskemét,  2015. 12. 14.