Gyevi-Bíró Eszter beszámolója a szolnoki Országos Diákszínjátszó Találkozóról

2016-05-09 18:30:16

Hír vezető képe

Az ország különböző pontjairól érkeztek különböző életkorú, hátterű, különböző erőforrásokkal rendelkező intézményekből a csoportok. A csoportvezetők szakmai elképzelése, mentalitása, színházi és pedagógiai elképzelése is éppen olyan szerteágazó volt, mint a csoportok összetétele.

Nagyon nehéz volt hát az összehasonlítás. Éppen ezért nem is törekedtünk erre.

Minden csoportot önálló entitásként kezelve fogalmaztuk meg észrevételeinket, kritikai megjegyzéseinket „becsomagolva”, a szokásosnál is nagyobb toleranciával, az erősségek kiemelésével igyekeztünk megfogalmazni. Szerencsére nem kellett dobogós helyezésekben gondolkodni, éppen ezért minden csoport, a neki leginkább fontos, előre vivő tanácsokat kapta meg és a különdíjak megfogalmazásakor igyekeztünk a csoport speciális oldalait hangsúlyozni.

Rendkívül sok inspiráló anyagot nézhettünk meg, rengeteg ősműhely kiteljesedett megmutatkozásának lehettünk szem- és fültanúi. Fiatal színészpalántáink sokszor komolyan szerepformálást és koncentrációs állapotot hoztak, mint egyes színészkollégáink, hiszen bennük van még a játék öröme, a játékot magáért a játékörömért játsszák.

A különdíjak listájában megtalálhatóak ezért színészi jelenlétért átadott díjak is.

Köszönöm a megtiszteltetést és hogy egy ilyen csodának részese lehettem. Nem egy ötletet magammal vittem tarsolyomban, igyekszem majd azt a középiskolás korosztály számára végigvivendő projektjeimben is hasznosítani munkahelyemen: a Kolibri gyermek- és Ifjúsági Színházban.