A XXVIII. ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ FELHÍVÁSA

2017-01-17 14:55:40

Hír vezető képe

XXVIII. ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ

FELHÍVÁS

 

 

Kedves Tagság!

 

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület ismét meghirdeti a magyarországi és határon túli magyar nyelvű diákszínjátszó csoportok felmenő rendszerű találkozóját. Várjuk minden olyan csoport nevezését, melynek tagjai 14–20 év közötti középiskolás tanulók. A csoport létszámának maximum 10%-a lehet 20 év fölötti játszó. A specilis igényeket kérjük jelezzék az ODE választmányának e-mailben.

 

Az Országos Diákszínjátszó Találkozóra műfaji és tematikai megkötés nélkül nevezhetőek előadások, kivéve a musical, rockopera, operett műfajhoz tartozó produkciókat, mivel ezeknek saját fesztiváljuk van (Scherzo Fesztivál). A nevezett előadások ajánlott műsorideje 45–50 perc. Amennyiben egy előadás játékideje meghaladja a 60 percet, és a csoportvezető nem kérvényezte külön a produkció bemutatását, annak jelentkezése indoklás nélkül elutasítható. Nem nevezhetőek azok az előadások, amelyek az utóbbi 3 év találkozóinak országos döntőjében szerepeltek.

Az előadások pontos hosszát, a találkozó szervezői a fesztivál előtt ismét megkérdezik, hogy pontos adataik legyenek a műsorfüzet összeállításához.

A fesztivál idén két lépcsős formában valósul meg.

Az első lépcsőt továbbra is a regionális találkozók (RDT) képezik. Ennek a találkozónak az elsődleges célja, egymás produkcióinak megtekintése; a zsűrivel és a többi csoporttal történő szakmai beszélgetés, egyeztetés; országos minőségű ARANY, EZÜST, BRONZ minősítések, Emléklapok és Különdíjak kiosztása. Ezután következik az országos találkozó (ODT), melyre a zsűri ajánlása alapján kerülnek meghívásra a csoportok. A találkozó célja az ismerkedés és a tapasztalatcsere. Az országos találkozón a zsűrit, két színházi szakember képviseli majd, aki moderálja a csoportok közti szakmai beszélgetéseket.

Nagy figyelmet fogunk fordítani arra, hogy a versenyhelyzet háttérbe kerüljön, és az országos találkozó tényleg egy szakmai ötletvásárrá és kapcsolattartási ponttá váljék. Az ODT záróeseményén KÜLÖNDÍJAK kerülnek kiosztásra, egyéb oklevelek nem, de az ODE a résztvevő csoportokat fenntartó intézményeknek hivatalosan küld egy levelet, melyben gratulál és megköszöni a részvételt. Az országos találkozóra a zsűri ajánlásai, a létszám és az anyagi lehetőségek szerint fog az ODE csoportokat meghívni hivatalos levélben, miután az ország összes regionális találkozója lezárult.

A jelentkező csoportok a működési helyükhöz legközelebb eső regionális fesztiválon indulhatnak. Speciális esetben kérvényezhető másik helyszín az ODE választmányánál e-mailben. A fellépés pontos helyét és időpontját az ODE jelöli meg. A hiányos vagy későn beérkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni. A regionális találkozókon való részvétel, az ODT-re való eljutás feltétele.

Az online jelentkezési lap kitöltése:

 https://docs.google.com/forms/d/1_4jnaw04FwoC0SVt1rZ21oPIREAruzOdyfo78atQ17E/vie  wform?key=0An3HJwIFFaMQdHgyMTdWeVg0Y3FyaUwwc1FmdVE1VUE#gid=1

Az egyéni tagsági díj 800 Ft egy évre. A fellépő csoport tagjának tekintjük a kísérőket (csoportvezetőket, technikai segítőket) is, így a tagdíj befizetésének kötelezettsége rájuk is vonatkozik. Ezzel megszüntethető az eddig fennálló aránytalanság a kis, ill. nagy létszámú csoportok befizetései között. Az egyéni tagdíjat abban az esetben is csak egyszer kell rendezni, ha az adott játszó több előadásban is szerepel. Bankszámla: OTP Bank Nyrt. 11708001-20399498.

A közlemény rovatban kérjük egyértelműen feltüntetni a tag, vagy a csoport nevét és a csoport pontos létszámát, beleértve a kísérőket is.

Várjuk a Regionális Találkozókra azokat a szakembereket, akik a helyi zsűrizésben szívesen részt vennének, vagy ellátogatnának egy másik régióba, hogy ott alkossanak szakmai véleményt. Feltétel, a helyi színjátszó műhely ismerete, drámában jártasság, az adott személy nem indít ebben az évben előadást ODE fesztiválon. A jelöléseket az  odeposta@gmail.com címre várjuk!

A jelentkezés és a tagdíj befizetésének határideje: 2017. március 4. 23:59

A kiírásban szereplő feltételeket figyelmen kívül hagyó előadások automatikusan kizárásra kerülnek, azaz átcsoportsítjuk őket az Off programok közé. Az esetleges problémákat az adott fesztivál befejezése után 3 napon belül bárki írásban jelezheti az ODE választmányának.

A Regionális fesztiválokról:

 

1. Dél-Alföld: Kecskemét, Hírös Agóra – Ifjúsági Otthon 2017. március 17-18.

 

2. Dél-Dunántúl: Pécs, Pécsi Kulturális Központ, 2017. március 31 – április 1.

 

3. Észak-Alföld: Debrecen: Ady Gimnázium, 2017. március 26. Nyíregyháza: VLAMI és Móricz Zsigmond Színház + Nagykálló 2017. április 1-2.

 

4. Közép-Magyarország: Budapest 2017. március 28. - április 1. Vörösmarty M. Gimn, Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium

 

5. Észak-Magyarország: Miskolc, Nemzeti Színház – Játékszín, 2017. április 4-5.

 

6. Közép-Dunántúl: Székesfehérvár, Fejér Megyei Műv. Kp. 2017. március 31.

 

 

Az ODT lehetséges időpontja és helyszíne:

 

2017. április 21-22-23. Szolnok, Aba-Novák Agóra

 

Az ODT-na való résvételi díj: 2.500 Ft / fő

 

 

FONTOS Változások

 

Az ODE székhelye és ezáltal a számlázási címe is megváltozott: Új cím: 6000 Kecskemét, Táncsics Mihály utca 4.

 

 

E-mail: odeposta@gmail.com

 

Tel.: +36 30 646 04 77

 

Honlap: www.diakszinhaz.hu

 

Facebook: www.facebook.com/odeoldal

 

 

Jó munkát kívánunk mindenkinek!

 

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület választmánya.