Fesztivááááál!


A 2017 őszén újjászervezett Országos Diákszínjátszó Egyesület meghirdeti a magyarországi és határon túli magyar nyelvű diákszínjátszó csoportok felmenő rendszerű találkozóit, melyekre 2018 tavaszán kerül sor.

A fesztivál a hagyományoknak megfelelően kétlépcsős formában valósul meg. Az első lépcsőt továbbra is a regionális találkozók (RDT-k) képezik. Ezeknek a találkozóknak az elsődleges célja, egymás produkcióinak megtekintése; a zsűrivel és a többi csoporttal történő szakmai beszélgetés, egyeztetés. ARANY, EZÜST, BRONZ minősítések, Emléklapok és Különdíjak kerülnek kiosztásra.

A regionális rendezvények nyomán azonban két rendezvényt valósítunk meg...

 

A további részletek, hivatalos felhívás az odefeszt.hu fesztiváloldalunkon elérhető!

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület 1989. november 2-án alakult, a Fővárosi Bíróság 500.-ként bejegyzett szervezeteként.

Rövidítése: ODE

Kezdetben kétévente rendezett találkozókat, mára már többlépcsős fesztiválokat szervez, melyek során lehetőséget biztosít a hazai diákszínjátszó élet bemutatására, s egyben találkozási felületet is teremt a diákszínjátszó műhelyek számára.[1]

 

Alapító tagjai: Beier Zoltán, Illés Klári, Kaposi László[2]

Elnökei:

1989-1992 Kaposi László
1992-1996 Illés Klára
1996-2000 Keresztúri József
2000-2004 Vidovszky György
2004-2006 Gyombolai Gábor
2006-2010 Golden Dániel Larikó
2011-2013 Hajós Zsuzsa
2013-2014 Farkas Atilla
2014-2017 Sárosi Gábor
2017- Tóth Zoltán

 

Az ODE szervezeti felépítése:

Az egyesület szervezetileg régiókra tagozódik, amelyek a következők: Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország, Nyugat-Magyarország.

 

Minden tanév márciusában a fent említett helyszínek mindegyike megszervezi Regionális Diákszínjátszó Találkozóját.

Rövidítése: RDT

 

Áprilisban pedig a regionális találkozókról továbbjutó csoportok az Országos Diákszínjátszó Fesztiválon (ODF) és Országos Diákszínjátszó Találkozón (ODT) mutathatják be elkészült produkcióikat.

Ezeken az eseményeket a hagyományos- és művészeti iskolai, városi, egyéb egyesületi diákszínjátszó csoportok vesznek részt. A látott előadásokat színházi szakemberek, drámapedagógusok értékelnek és díjaznak.

 

Az ODE alapvető céljai:[3]

  • hozzájárulni újabb diákszínjátszó csoportok (elsősorban középiskolai korosztályú (14-21))  létrejöttéhez, segíteni azok folyamatos működését,
  • részt venni a diákszínjátszás fórumainak megteremtésében (táborok, képzések, fesztiválok),
  • elősegíteni a diákszínjátszás tárgykörébe tartozó kiadványok létrejöttét, megjelenését, terjesztését,
  • menedzselni az egyesületen belül működő munkacsoport által kiválasztott produkciókat,
  • nemzetközi kapcsolatokat biztosítani a magyar diákszínjátszásnak, különös tekintettel határainkon túl élő magyar diákság színjátszóival való rendszeres kapcsolattartásra,
  • a fenti tevékenységekhez anyagi alapot teremteni,
  • a diákszínjátszás témájában érdekképviseletet, érdekegyeztetést folytatni a fenntartó oktatási intézményekkel, szervezetekkel, pártokkal csakúgy, mint az irányító oktatási és közművelődési felügyelő hatóságokkal.
  • Az ODE védi tagjainak szakmai érdekeit.

A szervezet megalapítása óta, több tízezer diák vett részt a fesztiválokon, és ismerkedett meg a színház világával. Ezek közül a diákok közül sokan ma is, felnőttként is színházzal, művészetekkel foglalkoznak. Akik az ODE szárnyai alól indultak: Alföldi Róbert, Balázs Zoltán, Bárnai Péter, Bata Éva, Börcsök Enikő, Gáti Oszkár, Hajdu Szabolcs, Igó Éva, Láng Annamari, Nagy Ervin, Ostorházi Bernadett, Pintér Béla, Polgár Csaba, Scherer Péter, Schilling Árpád, Spiegl Anna, Stohl András, Szabó-Kimmel Tamás, Takács Katalin, Zséda.

 

[1]     FEKETE Anikó: Generációk Diákszínháza, Budapest, Aktivitás Alapítvány, 2018.

[3]     Forrás: az ODE alapszabályából

Híreink

Meghívó közgyűlésre

>Kedves Egyesületi Tagok! Az Országos Diákszínjátszó Egyesület (székhely:1011 Budapest, Corvin tér 8.) tisztújító küldöttgyűlését a választmány 2016. május 22-én vasárnap, délután 14 órától összehívja. A küldöttgyűlés helyszíne: 1082 Budapest, Nagytemplom utca 30. „GRUND” Napirendi pontok: -       Elnöki beszámoló az elmúlt 2 évről -       Tisztújítás -       2016/17 (Tovább..)

Lezajlott Kecskeméten és Győrött az RDT

>Egy igazán intenzív és sűrű hétvégén van túl a kecskeméti és a győri műhely. Lezajlott a XXVII. Dél-Alföldi és Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozó. Alább olvashatjátok az eredményeket és információkat. XXVII. Nyugat-Dunántúli Regionális Találkozó Díjak           Különdíjak Név Díj Csoport Előadás Rendező Kerényi Dániel Legjobb férfialakításért Reményik Suliszínház Delete Németh Gyöngyi Lőrincz Marianna Legjobb női alakításért Középső (Tovább..)

Nemzetközi Drámatábor Pályázat

>NEMZETKÖZI DRÁMATÁBOR PÁLYÁZAT   Az Országos Diákszínjátszó Egyesület (ODE) pályázatot hirdet, melynek keretein belül 6 magyar középiskolás színjátszónak lehetősége nyílik arra, hogy az European Drama Encounters (EDERED) által szervezett 2 nyári szakmai tábor egyikében részt vegyen.   Jelentkezhetnek, akik: 14-16 év közötti középiskolás színjátszók Kommunikációs szinten (Tovább..)

Beckett Pályázat

> ABSZURDUM! Jelenetíró pályázat középiskolás diákoknak Samuel Beckett születésének 110. évfordulójának alkalmából.   A 2016-ban lesz 110 éve, hogy az abszurd dráma óriása, a Godot-ra várva Nobel-díjas írója, Samuel Beckett megszületett. Ezen alkalomból az Országos Diákszínjátszó Egyesület jelenetíró pályázatot hirdet középiskolás diákok számára.    A pályázatra (Tovább..)

Felhívás 2016

>Zum Erika: zumerika@gmail.com, 0630/3171480Zum Erika: zumerika@gmail.com, 0630/3171480 XXVII. ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ FELHÍVÁS 2016.  Hírek, információk: Az Országos Diákszínjátszó Egyesület elmúlt két évében folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a legnagyobb rendezvénysorozatunk az ODT biztos szakmai és anyagi alapokon valósulhasson meg. Idén két nagy pályázatot nyújtottunk be kifejezetten (Tovább..)

Támogatók

Információk

Letölthető: Alapszabály

ODE Fesztivál holnap: odefeszt.hu

Elérhetőségeink

 
Név: Országos Diákszínjátszó Egyesület
Székhely6000 Kecskemét, Táncsics utca 4.
Telefon: 0630/6460477
Email: odeposta@gmail.com
Adószám: 19016955-1-03
 
Statisztikai főtevékenység: 9499 - Kulturális tevékenység
A szervezet alapításának kelte: 1989. november 2.
Nyilvántartásba vevő szerv megnevezése: Fővárosi Bíróság
Bírósági nyilvántartási szám: 500.
Bírósági bejegyzésről szóló végzés száma: 6. Pk 60658/1989/1
Képviseletre jogosult: Sárosi Gábor
Közhasznúságról szóló végzés száma: 13. Pk 60.658/1989/13-II. (dátum: 1999.06.15)
Közhasznúság kezdete: 1998. január 1.
Bankszámla: OTP Bank Nyrt. 11708001-20399498
 
Választmányi tagok: Tóth Zoltán (elnök), Zuti Krisztián (alelnök), Fekete Anikó, Balla Richárd, Kertész Ádám
Ellenőrző bizottsági tagok: Keresztúri József (elnök), Farkas Atilla, Sárosi Gábor